Koopovereenkomst
Zodra u en de verkoper het eens zijn, is de koop gesloten. Dit is ook het geval als er slechts mondelinge afspraken zijn gemaakt. Het nadeel van zo’n mondelinge overeenkomst is dat als achteraf verschil van mening ontstaat, dit vaak moeilijk te bewijzen is. Het is dus verstandig om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Het betalen van handgeld of doen van een aanbetaling geldt als een bevestiging van de koop. Wees dus voorzichtig met het betalen van handgeld.
Gebreken
Mededelingsplicht
Ook de verkoper die aan u als particulier een auto verkoopt, moet instaan voor de gebreken die de auto heeft. De verkoper is verplicht u in te lichten over bestaande gebreken aan de auto voor zover hij daarvan op de hoogte is. Als de verkoper niet voldoet aan deze mededelingsplicht, kunt u hem daarop aanspreken.
Onderzoeksplicht
U als koper heeft een onderzoeksplicht. U moet onderzoek doen naar de staat van de auto. Een APK is daarvoor niet voldoende. De ANWB raadt u aan een totaalkeuring te laten verrichten. Zo’n keuring geeft u zekerheid over de staat van de auto en er wordt een prijsadvies gegeven. Het beste is om zelf opdracht te geven om de auto te laten keuren en zorg ervoor zelf bij de keuring aanwezig te zijn.
Tips
·Beslis nooit over de koop voordat u de uitslag van de keuring kent en teken niets.
·Als u besluit om de auto pas na de koop te laten keuren, neem dan in de koopovereenkomst de voorwaarde op dat de koop definitief wordt als dit bij een totaalkeuring verantwoord wordt geacht en de vraagprijs redelijk wordt genoemd.
·Als de auto drie jaar of ouder is, moet de auto APK-goedgekeurd zijn. Als dat niet het geval is, bent u in overtreding als het kenteken op uw naam staat. Raadpleeg het kentekenbewijs hiervoor!
·Let bij het zoeken van een auto op Internet op hoe u reageert op een advertentie. Voor u het weet heeft u een schriftelijke overeenkomst gesloten per email. Deze is namelijk ook bindend.
Garantie
Het is niet gebruikelijk dat een particuliere verkoper u garantie op de auto geeft. Het kan zijn dat op de gebruikte auto nog wel fabrieks- of importeursgarantie wordt gegeven. U kan hier als tweede of latere koper nog van profiteren als de garantietermijn nog niet is verlopen en de garantievoorwaarden dit niet uitsluiten. Wanneer er geen garantie is kan er wel een Autotrustgarantie afgesproken worden. Wanneer er een gebrek ontstaat wordt de reparatie uitgevoerd bij een (merk)dealer op kosten van Autotrust.
Kilometerstand
Niet altijd komt de kilometerstand overeen met het werkelijk aantal gereden kilometers. Als u twijfelt raadpleeg dan het onderhoudsboekje of vraag om rekeningen van een autobedrijf. Als de auto voorkomt in het bestand van de Nationale Auto Pas, kunt u via de NAP, ANWB-keuringsstations of BOVAG-bedrijven informatie krijgen over de juiste kilometerstand. Op de website van de Nationale Auto Pas kunt u inzage krijgen in de kilometerstand (tegen een kleine vergoeding) en ook controleren of de auto als gestolen geregistreerd staat.
Prijs
De verkoper kan voor zijn auto een prijs vragen die hij wilt. De vraag is dan of dat een redelijke prijs is. U kunt zelf een prijsvergelijkend onderzoek doen, maar u kunt ook bellen met de AutoAdvieslijn. Ook in de ANWB/BOVAG-koerslijst vindt u prijzen die handelaren gemiddeld vragen voor gebruikte auto’s. Deze prijzen geven een redelijke indicatie wat een gebruikte auto waard is.
Kentekenbewijs
U moet er zelf voor zorgen dat het kentekenbewijs op uw naam komt te staan. Er kan echter nog wel eens wat mis zijn met het kentekenbewijs. Kijk daarom of het kentekenbewijs compleet is:
- Afgegeven voor 1995: deel I, deel II en kopie deel III.
- Afgegeven na 1 januari 1995: deel IA, IB en deel II.
Motorrijtuigenbelasting
Met de overschrijving van het kentekenbewijs doet u automatisch aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. U ontvangt thuis een acceptgiro voor betaling. Verstrijkt de lopende termijn en ontvangt u geen acceptgiro, dan moet u zelf contact opnemen met het Centraal Bureau der Motorrijtuigenbelasting in Apeldoorn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten